"Den gamla goda tiden" handlar om min familj och min uppväxt i Virserum.

Här är familjen Ekström sommaren 1948. Det är mamma Ingrid med mig i famnen, pappa Stefan, min bror Sven och mina systrar Anne-Marie, Margareta och Ulla.
Här är min lillasyster Rut Ingrid Gunilla. Hon föddes den 8 november 1949 på Bb i Virserum. Hon står på plattgången framför vårt barndomshem på Bryggaregatan 10 i Virserum.
Det här fina kortet har Hasse tagit.
Här är jag i trädgården.
Detta är min farmor Nilia Olsson och farfar Karl Johan Ekström, som fästfolk. Fotot är troligen taget före 26/12 1906 eftersom min pappa Stefan föddes då. Han var äldste sonen. Bilden har jag fått av min farbror Erik Ekström som flyttade till USA och Chicago. När han flyttade var han en ung frälsningssoldat och tillhörde Frälsningsarmén i Virserum. I USA arbetade han sig upp i graderna och slutade som Brigadör i The Salvation Army.
Bröllopsfotot. 1905-1906. Karl Johan var skräddare, så jag antar att han har sytt sina kläder. Innan de gifte sig arbetade Nilia i Stockholm. Där arbetade också Karls syster Anna, gift Adolfsson. Hon flyttade tillbaka till Virserum, där hon bodde tillsammans med sin man och sina föräldrar i en liten stuga på Dansö. Efter bröllopet flyttade Karl och Nilia in i hustet vid Tregrindarna. Där bodde de tillsammans med min gammelmormor Helena Gustava Olsson.
Detta är min gammelmormor Helena Gustava Olsson fotograferad någon gång mellan åren 1926-1928 av Lage Strömberg. Han var son till Ester Strömberg. Ester och min farmor Nilia var systrar. Familjerna Ekström och Strömberg bodde vid Tregrindarna när min pappa var liten.
Här är morfar Johan August Nilsson 1957.Han bodde på Källtorp i Fågelfors. Mormor Nanny dog 1950. Mamma flyttade till Virserum för att arbeta i familj. Där träffade hon pappa. När jag var ett år åkte mamma Ingrid, Anne-Marie, Margareta och jag taxi från Virserum för att hälsa på mormor och morfar. Det var tre mil enkel resa. Mina minnen från Källtorp är mest från den tiden jag var 10 år och uppåt. Nilla och jag cyklade till morfar och tant Anna som bodde med morfar då. Vi var där några dagar och fick vara med om olika göromål. Jag glömmer aldrig brödlimporna som tant Anna bakade och som morfar skar stora skivor av medan han höll limpan på armen. Till brödet fick vi nykärnat smör, hemgjord ost och alldeles färsk gräddmjölk. En gång cyklade jag själv till Källtorp. Då var min kusin Tommy också där. Den gången fick jag sova uppe hos morfar och Anna för att Tommy skulle sova nere i lilla rummet. Det var lite spännande.
Farmorsmor Helena Gustava Olaidotter föddes den 8 januari 1846 i Tynshult Nr.1. Som gift bodde hon i Virserum, Stenberga och Ramsebo. Efter Karl Johan Alfreds död flyttade hon till Rödmossavägen.
Farmorsfar Karl Johan Alfred Olaisson föddes den 26 december 1841 i Ässjögle. Han var hemmansägare och ägde gårdar i Virserum, Stenberga och Ramsebo. Karl Johan Alfred omkom i en olycka med sin häst i Kuskabacken mellan Målilla och Virserum. Hästen blev rädd och kom i sken. Farmorsfar kunde inte styra hästen utan vagnen välte och han omkom. Det sägs att någon hade saboterat betslet i hästens mun när de rastade vid Målilla hotell.
Farfarsmor Anna Sophia Ekström föddes den 22 oktober 1842 i Tynshult. Sophia levde till den 23 april 1928 och dog på Dansö i Virserum.
Farfarsfar Daniel Petter Ekström föddes i Ekeflo den 1 april 1839 och dog på Dansö den 17 april 1917. Han var soldat och dessutom klockare i Virserums kyrka. Den mesta tiden av sitt liv bodde han i Grunkabo.
Farmor Anna Nionilia Olaisdotter/Ekström föddes den 12 december 1882 i Ramsebo. Som gift bodde hon på Rödmossavägen. Farmor dog 1950. De som kommer ihåg berättar att hon dog hos oss på Bryggaregatan 10. Nilla som bara var ett år fick ibland ligga hos farmor eftersom hon frös.
Farfar Karl Johan Ekström föddes den 31 januari 1869 i Ekeflo. Flyttade till Grunkabo och bodde efter giftemålet på Rödmossavägen där han öppnade skrädderi. Farfar dog på ett sjukhem i Hjorted 1956. Har ett svagt minne av att när han satt i sängen vid vårt besök satt han som han alltid hade gjort när han sydde, med benen i kors.
Det här är farfar Karl Johan, farmor Nionilia, fars faster Anna Adolfsson, farfarsfar Daniel Petter, farbror Erik, min far Stefan, farfarsmor Sophia och faster Karola.
Troligen är den här bilden från farfars 80-årsdag.
Bröllop på Rödmossavägen.(tror jag) Vet inte vilka som gifter sig men ser att pappa och mamma är med på kortet.
Farmor Nilia och farfar Karl-Johan Ekström och min kusin Bo Thörnberg på Rödmossavägen.
När jag var fyra år träffade min mamma en annan man, lämnade pappa och oss barn och flyttade till Södra Vi. Här är en bild från Kronoborg i Södra Vi. En gång när jag var hos henne och hälsade på fick jag följa med mamma, hennes nya man Evert och min halvsyster Eva till morfar i Fågelfors. Det kändes lite overkligt hos morfar den gången. Inte like mysigt som det brukade vara.
Det är mamma Ingrid och farmor Nilia som vi ser här. Det är pappas arm som man ser i mammas knä.
Pappa Karl Bertil Stefan Ekström född den 26 december 1906.
Mammas och pappas bröllopsfoto. På fotots baksida står det ett årtal som ser ut som 1934. Dessutom kan man läsa `klänning ljusblå, skor ljusblå, blomma luktärter mörkröda´. Resten går inte att läsa.
Mamma Ingrid, Ulla och Anne-Marie i trädgården utanför huset vid Tregrindarna.
Lilla Ulla med sin stora docka.
Jag döper dig till Rose-Marie Ingegerd.
Rose-Marie Ingegerd på ettårs-dagen den 23 januari 1949.
-Vad har du gjort?
Det här kortet på mig med min nya cykel tror jag Viggo Hansen, som vi kallade Hasse, har fotograferat.. Han var matgäst hos oss när mamma bodde hemma. Det finns många bilder på mig som jag tror att han har fotat. Det verkar som om det är fotat samma dag som det föregående.
Jag smyger på mamma.
Jag cyklar på min fina cykel.
Anne-Marie, jag och Margareta hos fotografen. Anne-Marie har självlockigt hår. Margareta och mig har mamma lockat med locktång.
Här är Anne-Marie, Gunilla, jag och Margareta på hembygdsfest i Stenberga. Jag tror att vi är här med bara pappa för att mamma har flyttat ifrån oss.
Mitt största minne från julen var när vi på julaftonsmorgon fick gå in i vardagsrummet och titta på granen som de stora hade klätt kvällen innan. Här sitter Nilla och jag uppkrupna i fåtöljen och beundrar den vackra julgranen.
Här är vi i närbild. Man riktigt ser hur lyckliga vi är.
Pappa, Nilla och jag på väg till Virserums marknad.
Nilla och jag sitter i trappan upp till övervåningen.
Det var alltid spännande när Ulla och Anders kom från Stockholm. Här är Anders, Nilla, katten Pricken och jag.
Hasse, Anders och Anne-Marie i lilla rummet på övervåningen. Det var Margareta och pappa som kunde spela mandolin. Anders bara provar.
Det kunde hända att vi fick ett paket med kläder från våra kusiner i Amerika. Det var alltid så spännande eftersom kläderna var annorlunda än våra. Här bär jag en "Amerkaklänning", dagen till ära med ett jättesnyggt skärp om midjan.
Anne-Marie var jättesöt tyckte jag. Speciellt avundades jag henne för hennes vackra lockiga hår. Tror att många andra också tyckte att hon var snygg för det finns många foton på henne.
Anne-Maries konfirmation 1955.
Nillas konfirmation 1963. Margareta, Anne-Marie och jag sitter runt henne nere i trädgården på Bryggaregatan 10.
Detta är mamma Ingrid på sin födelsedag. Kortet är taget i Södra Vi.
När Nilla och jag blev så stora att vi kunde åka tåg själva var vi ibland och hälsade på mamma. Här är en bild på mig, Nilla och och vår halvsyster Eva.
Ulla är hemma och passar på att tvätta. Jag vet inte vem väninnan är, i mitt album har jag skrivit Margareta. I tvättstugan fanns en stor bassäng där vi blötlade tvätten dagen innan. Sedan kokade vi vittvätten i grytan som eldades med ved innan man kunde skrubba på tvättbrädan och sedan skölja. Trädgården brukade vara full av tvättlinor med vajande lakan och annan tvätt.
Jag tog studenten i Stockholm 1969 och fotograferades på Klingestams fotoateljé i Virserum.
Pappas faster Anna
Pappas faster Anna Adolfsson och Aina Sjöberg
Ulla, Ingrid och Sven
Tre familjer på Rödmossavägen
Mitt barndomshem på Bryggaregatan 10 i Virserum.
Min storasyster Ulla och mamma Ingrid.
Moster Ebba Ankarberg, moster Vera Svanström, Aida Öberg, mamma Ingrid Ekström och min syster lilla Ulla Ekström.
Det här är en bild på min kusin Tommy Svanström som liten parvel!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Magnus Ekström Svedén | Svar 24.10.2017 14:11

Hej Ninnie, Jag vill gärna köpa Poesiboken som du har utgivit med farfar Stefans poesi. Hur gör jag detta enklast. Har du Swish?
Mvh, Magnus Ekström, Stockholm

Ninnie 25.10.2017 10:05

Hej Magnus! Skicka din mailadress till edheimer.ninnie@gmail.com så återkommer jag

Elsie Martin | Svar 03.01.2017 06:58

Hej Ninnie, Jag skulle gärna skicka en hälsning till dig, men vett inte ditt email adress. Skicka det till e-mart@umn.edu. På det sätt går det bra. Kram,

Elsie Ekström Martin | Svar 02.01.2017 23:03

Nu har jag "printed" alla sider om familjen Ekström. Det tillhör min genealogiska sammling om släktning. Tack Ninnie att du har gjort det så bra. älsningar,

Ninnie Edheimer 02.01.2017 23:33

Tack Elsie!
Jag ser ram emot att läsa vad du har hittat och skrivit om familjen Ekström. God fortsättning på 2017!
Din kusin Ninnie

Ansi Gamming(Anna-Stina Nygren) | Svar 14.01.2015 23:07

Så roligt att se alla bilder,jag minns alla er syskon, era föräldrar och ert hus.

Ninnie 18.01.2015 13:45

Tack Anna-Stina!
Nu finns du med på en bild som jag har fått av Lena.
Hälsningar
Ninnie

Magnus Ekström Svedén | Svar 27.05.2014 19:14

Bra jobbat Ninni!
tack för alla fina bilder.

Elsie Ekstrom Martin | Svar 19.08.2013 03:43

Hej Ninnie, Kul att lasa och se. Jag har tittat pa bilden av Anna Adolfsson och ?Aina Sjoberg. Min tanke ar att det ar Carola Thornberg istallet for AS.

Evy Prim | Svar 04.10.2012 19:45

Tack för den här intressanta sida.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

25.06 | 20:24

Så fin hemsida du har skapat, Ninnie. så trevligt att läsa lite om din uppväxt, din familj, dina hundar och ert vackra hem. Önskar er en härlig sommar! Kram ❣

...
06.06 | 16:30

Hej! Jag har haft öppet idag. Du är välkommen när du vill om du hör av dig innan!😀

...
06.06 | 14:03

Hej Ninni! Har du öppen trädgård på nationaldagen, eller blev det struket pga Corona?

...
23.05 | 23:43

Hej....Är detta foto Tilda på Brink i Björkmossa Virserum????
Då har jag vandrat här många gånger i min barndom och även träffat
Tilda och hennes dotter.....

...
Du gillar den här sidan